"הירוקים" מציגים: לא צריך אטום בשביל אסון
חברי הארגונים הירוקים העלו חברי כנסת על ספינה של ה"גרינפיס", ולקחו אותם לשייט סביב מיכלי החומרים המסוכנים במפרץ חיפה: "שיעור התחלואה באזור הוא הגבוה בארץ, ועוד אלפים בסכנה. לא תמיד צריך פצצה בשביל שיקרה אסון"
אחיה ראב"ד
פורסם: 11.10.06, 22:13
סיסמא של הקואליציה לבריאות הציבור בצפון הקובעת כי "הדרך המהירה לרמב"ם עוברת במפרץ", מעולם לא נראתה מדויקת יותר. מנתונים של משרד הבריאות והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפירסמה היום (ד') הקואליציה במהלך שייט סביב מיכלי הכימיקלים במפרץ חיפה, עולה כי אחוז הילדים המאושפזים בבתי החולים בנפת חיפה גבוה בכ-25% מהממוצע הארצי.
את הנתונים חשפו אנשי הקואליציה לבריאות הציבור במהלך השיט בו השתתפו ראשי הארגונים הירוקים וחברי הכנסת החברים בשדולה הסביבתית, ח"כ דב חנין (חד"ש), הרב מיכאל מלכיאור (עבודה), ח"כ אורית נוקד (עבודה) וח"כ אמירה דותן (קדימה). השייט נערך על סיפונה של ה-“Rainbow Warrior", ספינת הדגל של ארגון "גרינפיס" שעוגנת בימים אלה בנמל חיפה. הספינה הגיעה לישראל לאחר שלושה שבועות של פעילות מול חופי לבנון, שם עסקו חברי הצוות בתיעוד וניקוי של החופים מכתם נפט גדול שנגרם כתוצאה מהפצצה ישראלית על תחנת כוח בבירות.
בשבוע הבא אמורה הכנסת לקיים דיון מליאה מיוחד בנוגע לסכנות הבריאותיות לתושבי מפרץ חיפה. בדיון צפויים לעלות בין היתר הנתונים אותם חשפה היום הקואליציה לבריאות הציבור.
מהנתונים, שאסף משרד הבריאות בשנים 1998-2202 ופורסמו בחודשים מאי ויוני השנה, עולה כי אחוז הילדות שאושפזו בבתי החולים בגילאי 5-14 בקריית טבעון, גבוה ב-134% מהממוצע הארצי. בטירת הכרמל הממוצע גבוה ב-70% מהממוצע הארצי, ובחיפה הוא גדול ב-40%.
נתונים נוספים שפורסמו מעידים על רמות התמותה בחיפה ובקריות ממחלות סרטן ומחלות לב. גם מנתונים אלה עולה כי קריית טבעון מחזיקה בשיא הלא מחמיא של תמותה מסרטן: 42% מעל הממוצע הארצי בקרב נשים ו-25% מעל הממוצע הארצי בקרב גברים.
"באסונות סביבתיים לא מקבלים התרעה מוקדמת"
המשט היום נועד לאמוד מקרוב את הסיכונים לסביבה ולאדם שמהווים החומרים המסוכנים המאוכסנים במפרץ חיפה. מכלים אלה, ובהם חומרים מסוכנים ורעילים כגון אמוניה, אטילן, דלקים, גז ושמנים, נחשפו לסכנת פיצוץ במהלך מלחמת לבנון השנייה. אולם, אנשי הארגונים הירוקים טוענים כי מלבד הסיכונים בעת מלחמה קיים סיכון גדול לאסון אקולוגי וסביבתי שעשוי להיגרם במקרה של רעידת אדמה או תקלה טכנית, המתרחשות לעתים תכופות יותר מאשר מלחמות או אירועים בסדר גודל דומה.
ספינת הדגל של גרינפיס (צילום: אחיה ראב"ד)משתתפי המשט, שיצא מחיפה והגיע לעכו, חלפו על פני המיכלים ושמעו הסברים מפי חברי הקואליציה לבריאות הציבור ומנכ"לית ארגון "אזרחים למען סביבה" בגליל, ליאורה אהרון. אהרון תיארה את המאבק לסגירת המפעל "תעשיות אלקטרו כימיות" בעכו, בעקבות סידרה של פיצוצים במקום, ואת המאבק הנוכחי במפעל חוד מתכות ("קריית הפלדה").
שי כהן, מהקואליציה לבריאות הציבור, סקר את רשימת החומרים המסוכנים המאוחסנים במפרץ, וציין בין היתר את האפשרות של אפקט דומינו שבו פיצוץ או תקלה במפעל אחד יגרום נזק ופיצוץ במפעל סמוך. הוא ציין עוד שמיכל האמוניה הענק של מפעל חיפה כימיקלים מכיל כמויות הגדולות במאות אחוזים מאלה שבמפעל שבו אירעה אתמול תקלה בקריית מלאכי.
משט הח"כים (צילום: אחיה ראב"ד)
חבר הכנסת חנין הזהיר במהלך המשט כי במפרץ חיפה יכולה להיווצר קטסטרופה גם בלי פצצת אטום. הוא ציין כי המלחמה מובילה לשלוש מסקנות בהקשר להמשך אחסון החומרים במפרץ: "האחת היא כי קטסטרופות סביבתיות מתחוללות ללא התרעה מוקדמת, השנייה היא כי בעת הקטסטרופה אין אפשרות לפנות את החומרים המסוכנים בביטחה, והשלישית היא כי לא ניתן למגן בצורה הרמטית את כל המתקנים המכלים הצנרת מערכת התעבורה והנמל".
לדברי חנין התוצאה המיידית של שלוש מסקנות אלה היא כי יש להתחיל מייד בפינוי החומרים המסוכנים מהמתקנים ממפרץ חיפה. "זו מטרה רצינית וברור לנו כי גורמים רבי כוח, כסף, וקשרים במוסדות השלטון ינסו למנוע מהלך זה, אך העובדה שמפעלים מזוהמים נסגרו בעבר מוכיחה כי הדבר אפשרי".
בהתייחסו לטיעון בדבר מקומות התעסוקה שיאבדו עם העברת מפעלים מסוכנים מחוץ לאזור אמר חנין כי בהערכה גסה מועסקים במפעלים אלה כ-3,000 בני אדם, וכי המדינה צריכה לקחת אחריות על מנת לספק לאותם אנשים תעסוקה אחרת במקצועות שאינם כרוכים בסכנת חיים. "נושא כוח האדם הוא לא תירוץ להמשיך ולסכן את חייהם של מאות אלפים מתושבי האזור", הוסיף.