הועדה המשותפת לנושא סביבה ובריאות, בראשות ח"כ ד"ר דב חנין, קיימה אתמול (יום ראשון 14.11) סיור בחבל עדולם שבמועצה האיזורית מטה יהודה, על מנת לעמוד מקרוב על הסיכונים הסביבתיים שייתכנו בעקבות הפעלת פיילוט להפקת נפט וגז מפצלי שמן באזור. בסיור השתתפו גם חברי כנסת ד"ר רחל אדטו ואורי אורבך.
חבל עדולם הוא מהיפים שבחבלי ארץ ישראל, מעוטר בכרמים ומטעי זיתים, הוא משמש היום בעיקר לתיירות כפרית המנצלת את יופיו של האזור ואת אקלימו המיוחד לגידול ענבים, ליקבי בוטיק ולהקמת בתי אירוח כפרי אליהם מגיעים אורחים מכל הארץ.
בדיון שהתקיים בתחילת הסיור, אמר יו"ר המועצה האזורית מטה יהודה, מר משה דדון, כי ביישובי המועצה האזורית הושקעו מיליונים על מנת ליצור תכנית אב לתיירות וכי כיום המועצה המשתרעת על פני 520,000 דונם מבקשת לשמר את השטחים הפתוחים לטובת התכנית התיירותית. "אנחנו לא רוצים כבישים מהירים. רוצים כבישי נוף" אמר דדון. מר דדון הוסיף ואמר כי פרויקט פצלי השמן הוא גדול ובעייתי ולמרות זאת עד כה לא שותפו התושבים במועצה בתהליכי קבלת ההחלטות.
ח"כ ד"ר דב חנין, יו"ר הועדה, ציין כי הועדה קיימה כבר שני דיונים וכי הסיור נועד להתרשם מן הנעשה בשטח ומן הטענות של התושבים. ח"כ חנין הדגיש את חשיבות הנושא שיש לו השלכות מקומיות, לאומיות ואפילו בינלאומיות נוכח התחייבותו של נשיא המדינה בועידת קופנהגן להפחתת גזי חממה.
ח"כ רחל אדטו ציינה את היות הועדה מורכבת מחברים המייצגים זרמים פוליטיים שונים אולם הדגישה כי הנושא אינו מפלגתי ונדרשת הכרעה עניינית המתחשבת בשיקולי סביבה ובריאות.
ד"ר רון פרומקין, יועץ אקולוגי של חברת IEI יזמית פרויקט פצלי השמן, אמר כי האזור הכללי אכן רגיש במיוחד מבחינה אקולוגית. למרות זאת, האתר המצומצם שנבחר לפיילוט הורחק מגרעין המרחב הביוספרי על מנת להמעיט בנזק האקולוגי.
במהלך הסיור פגשה הועדה תושבים שהתנגדו באופן נחרץ לפרויקט. רובם התנגדו על רקע החשש להרס הערך הנופי של המועצה האזורית ופגיעה בכלכלת היישובים המתבססת כיום במידה רבה על חקלאות כפרית ותיירות.
אברהם שקד, מהחברה להגנת הטבע, אמר כי החשש העיקרי אינו משלב הפיילוט אלא מההפקה המסחרית של נפט וגז מפצלי שמן. שקד טען שהמדינה חייבת לקיים דיון עקרוני על הצורך בפרויקט הזה.
עו"ד קרן הלפרין-מוסרי, מעמותת אדם טבע ודין, אמרה כי "יד ימין של המדינה אינה יודעת מה יד שמאל עושה. מחד, אזור מטה יהודה עומד להיןת מוכרז כאזור לשימור ומאידך רוצים לנהל שם פרויקט להפקת נפט. מחד, המדינה מכריזה על הפחתת השימוש במוצרי נפט והפחתת גזי חממה ומאידך מעודדת את הפקתם. לא קיים שיתוף נאות של המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות והכל מתנהל בין היזם למשרד התשתיות".
מר אילן בארי, מנהל מרחב מרכז בקק"ל, אמר כי עמק האלה הוכרז בתמ"א 38 כאזור לשימור ולכן "קידוח הפיילוט הוא רעיון עוועים".
מר אפי איתם, (לשעבר שר התשתיות) יו"ר ,IEI אמר כי הפיילוט פטור מאישור בהליכי תכנון ובנייה שכן מדובר בפרויקט זמני (שנתיים), הפיך, ומצומצם בהיקפו (הפיילוט ישתרע על 5-8 דונם). לעומת זאת התהליך הבא, הפקת "דמו" של כ- 5000 חביות ביום יעבור אישורים במסגרת חוק התכנון והבניה. מר איתם הדגיש כי מדינת ישראל מצויה במצב רגיש בתחום האנרגיה והציע לראות את העניין בראייה רחבה.
בתום הדיון אמר ח"כ ד"ר חנין, יו"ר הועדה, כי סוגיית הפקת נפט מפצלי שמן היא שאלה גדולה בעלת השלכות מרחיקות לכת. לכן חיוני הדיון הרציני והפתוח, בהשתתפות התושבים. בדמוקרטיה לא ייתכן לקדם פרוייקט מסוג זה מעל ראשי התושבים ולמרות התנגדותם. ח"כ חנין אמר לתושבים כי הנסיון מלמד שמאבק ציבורי להגנת הסביבה והבריאות יכול להצליח גם כאשר מדובר באינטרסים כלכליים כבדי משקל. בהקשר זה הוא הזכיר את המאבק נגד תחנת הכוח הפחמית הנוספת באשקלון, נגד תוכנית ספדי ולמען פארק איילון.
ח"כ חנין הדגיש כי הגנת הסביבה הנפלאה של שפלת יהודה איננה רק עניינם של תושבי האיזור אלא של אזרחי המדינה בכללותם, שגם עבורם זוהי ריאה ירוקה ומרחב של טיולים ונופש בסמוך לריכוז האוכלוסיה הגדולים במרכז הארץ.